تفاوت هارد SSD و HDD برای کسانی که به دنبال خرید سیستم جدید یا ارتقای کامپیوتر خود هستند، سوال رایجی است. در این مطلب از نکست مگ به بررسی کامل تفاوت حافظه SSD و HDD پرداختهایم.
هارد HDD، دستگاه ذخیرهسازی سنتی با صفحات گردان است که اطلاعات را پس از پردازش، ذخیره میکند. در مقابل، هارد SSD از جدیدترین فناوری برای ذخیره اطلاعات بر روی تراشهها با سرعت بالا استفاده میکند. SDD سریعتر، کمصداتر، کوچکتر، طول عمر بالا و دارای مصرف انرژی پائین است در حالی که هارد HDD ارزانتر بوده، فضای بیشتری برای ذخیره اطلاعات ارائه میدهند و در صورت آسیب، بازیابی اطلاعات راحتتر است.
هاردهای SSD و HDD هر دو با هدف ذخیرهسازی اطلاعات استفاده میشوند اما نحوه کار آنها کاملا متفاوت است. تفاوت اصلی بین SSD (solid state drive) و HDD (hard disk drive) در نحوه ذخیرهسازی و دسترسی به اطلاعات است. HDD از دیسکهای گردان مکانیکی و هد خواندن / نوشتن متحرک برای دسترسی و ذخیره اطلاعات استفاده میکند در حالی که، SSD تراشههای حافظه را به کار میگیرد.
در صورتی که محدودیت بودجه نداشته باشید، خرید هارد SSD بهترین گزینه برای شما خواهد بود. چرا که SSDهای جدید تقریبا با هاردهای HDD از نظر حجم فضای ذخیرهسازی، برابر هستند. اگر قصد خرید لپ تاپ یا کامپیوتر دارید، پیشنهاد میکنیم مطلب بهترین CPU برای لپ تاپ را نیز مطالعه کنید.
هارد SSD دیسکهای ذخیرهسازی جدیدی هستند که اطلاعات را بر روی سلولهای حافظهای به صورت بیت ذخیره میکنند که بلافاصله توسط کنترلر قابل دسترسی هستند. سرعت هارد SSD از هاردهای HDD بسیار بیشتر است و انتقال اطلاعات و کارایی عملکرد کامپیوتر را تا حد زیادی بهبود میبخشند.
وقتی در مورد عملکرد سیستم صحبت میشود، منظور انتقال گروهی اطلاعات و فایلهای حجیم است. به طور مثال، زمانی که در حال کار با مرورگر کروم هستید و 100 تب مختلف باز دارید و رم سیستم شما پائین است، SSD در این حالت برای بهبود مرورگر کروم فعالیتی نخواهد داشت.
هارد HDD که به نام هارد دیسک نیز شناخته میشود، شامل یک سری صفحات گردان به شکل بشقاب که با یک لایه فرومغناطیسی پوشانده شده است. جهت مغناطیس در هارد HDD نشاندهنده تکتک اطلاعات ذخیره شده به صورت بیت است. اطلاعات توسط یک هد با حرکت سریع، مانند صفحات گرومافون قدیمی با سرعت 7200 دور در دقیقه، نوشته و خوانده میشود.
از آنجایی که تمام قطعات هارد HDD مکانیکی هستند، هارد دیسک کندترین و شکنندهترین قطعه هر کامپیوتر محسوب میشود. هاردهای HDD بیشتر برای ذخیرهسازی طولانی مدت اطلاعات به صورت آفلاین، بسیار مقرونبهصرفه هستند.
اگر نمیدانید که از هارد SSD یا HDD استفاده میکنید، میتوانید با تایپ کردن کلمه Defrag در استارت ویندوز و کلیک کردن بر روی گزینه Defragment and Optimize Drives، مدل هارد مورد استفاده خود را بفهمید.
هاردهای SSD و HDD هرکدام مزایا و معایبی برای استفاده دارند. اینکه بخواهید از هارد SSD در لپ تاپ خود استفاده کنید، کاملا به بودجه شما بستگی دارد. هارد SSD معمولا گرانتر هستند اما دسترسی به فایلهای حجیم را بدون کندی امکانپذیر خواهد کرد. در مقابل، مزیت اصلی هارد HDD ارزانتر بودن آنهاست و برای کاربران خانگی، بهترین عملکرد را ارائه میکنند. در عکس زیر، تفاوت حافظه HDD و SSD بیان شده است:
تفاوت حافظه ssd و hdd از نظر سرعت بسیار فاحش است و هاردهای SSD سرعت بسیار زیادی نسبت به نوع HDD دارند. هنگام جابجایی فایلهای حجیم، سرعت HDD میتواند از 30 تا 150 مگابایت بر ثانیه (MB/s) میتواند متغییر باشد در حالی هاردهای SSD از نوع SATA همان عملکرد را با سرعت 500 مگابایت بر ثانیه انجام میدهند. مدل جدید هارد SSD با نام NVMe میتواند تا سرعت شگفتانگیز 3000 تا 3500 مگابایت بر ثانیه انتقال اطلاعات را انجام دهد.
با استفاده از هارد SSD، میتوانید فیلم با حجم 20گیگابایت را در کمتر از 10 کپی کنید در حالی با استفاده از هارد HDD این کار حداقل 2 دقیقه به طول میانجامد.
اگر نگران این موضوع هستید که تا چه مقدار میتوانید در هارد SSD و HDD ذخیره کنید، ما خیال شما را راحت میکنیم. هیچ تفاوتی در ظرفیت ذخیرهسازی هاردهای HDD و SSD وجود ندارد. شما میتوانید این دو نوع هارد را از 128گیگابایت تا 20ترابایت خریداری کنید. با این حال، تنها تفاوت این دو، قیمت بسیار گران SSD نسبت به HDD است.
قیمت تجهیزات ذخیرهسازی کاملا بیثبات بوده و براساس عرضه و تقاضا متفاوت است. با توجه به اینکه هارد SSD نسبت به گذشته قیمت کمتری دارد، همچنان تفاوت قیمتی آن با هارد HDD متفاوت است. تقریبا میتوان گفت هر 1 ترابایت هارد SSD، دو برابر 1ترابایت هارد HDD قیمت دارد.
نکته آخر؛ هارد خود را در بهترین حالت نگهداری کنید
ممکن است هارد SSD و هارد HDD مملو از فایلهای بیفایده و سایر اطلاعات ناخواسته ناشی از استفاده مکرر شوند که در نتیجه، ظرفیت ذخیرهسازی آنها کمتر شده و باعث افت عملکرد خواهد شد. نرمافزارهای cleanup بهطور خودکار و فایلها و برنامههایی که از آنها استفاده نمیکنید و به آنها نیازی ندارید، شناسایی کرده که میتوانید با یک کلیک، آنها پاک کنید.